تمیزی و نظافت از جمله مواردی است که برای همه ی خانم های خانه دار اهمیت دارد، البته که تمامی اعضای خانواده نسبت به پاکیزگی محیط پیرامونشان حساس هستند اما در این بین مادران معمولا به دلیل احساس مسئولیتی که نسبت به این مساله دارند حساسیت بیشتری به این موضوع نشان می دهند.
گاهی اوقات این حساسیت ها از مرز تعادل خود خارج شده و جنبه ی وسواس به خود می گیرند، حتما شما هم تا به حال شنیده اید که بگویند فلانی بسیار تمیز و مرتب است و اگر سرزده به خانه اش بروید همه جا برق می زند اما آیا تا به حال به این مساله فکر کرده اید که شاید همین افرادی که مدام تعریفشان را می شنویم به وسواس دچار باشند؟
البته به هیچ عنوان قصد نداریم بگوییم که هر کس همیشه و در همه حال به تمیزی و مرتبی محیط اطرافش اهمیت می دهد دچار وسواس است بلکه منظورمان از بیان مثال بالا تنها اشاره به این نکته بود که فرق وسواس و تمیزی می تواند بسیار باریک باشد، در واقع گاهی اوقات صفتی که مثبت تلقی می شود می تواند برای ما دردسر ساز باشد.
مادر خانواده ای را در نظر بگیرید که همه جا را تمیز و مرتب کرده اما دختر اصرار دارد که به اندازه ی کافی تمیز نیست و باید با دقت بیشتری ضدعفونی و گردگیری شود! مادر اعتقاد دارد دخترش وسواسی است اما دختر باور دارد که مادر سرسری خانه را تمیز می کند.
اما نشانه های وسواس تمیزی چیست و چه زمانی فرد دچار وسواس است؟
آیا اکثر اوقات از عملکردتان راضی نیستید؟
معمولا افرادی که وسواس دارند پس از مدتی خودشان متوجه تغییر حالاتشان خواهند شد، آن ها مدام حس عذاب کشیدن و استرس خواهند داشت، علاوه بر این معمولا از عملکردشان نیز رضایت ندارند و فکرشان درگیر است.
ممکن است فقط به بعضی مسائل حساس باشید
معمولا برای افراد عادی تمیزی و نظافت خانه، لباس ها و مسائل مربوطه به یک اندازه اهمیت دارند و نسبت به هر کدام متناسب با اهمیت آن واکنش نشان می دهند اما برخی از افراد هستند که به یک مساله بیش از بقیه موارد واکنش نشان می دهند به طور مثال روی شستن لباس ها وسواس عجیبی دارند اما در عین حال خانه شان چندان تمیز نیست.
یا در مواردی دیگر برخی از افراد تنها به نجسی و پاکی حساس بوده اما اگر با دقت نگاه کنید اثر گرد و غبار و بی نظمی های دیگر را مشاهده خواهید کرد.
کمک دیگران را نمی پذیرید
معمولا افرادی که به وسواس دچار نیستند با کمک دیگران در نظافت و امور خانه مشکلی ندارند اما برعکس یکی از علائم وسواس تمیزی افراد این است که عموما کمک دیگران را رد کرده و آن ها را به لحاظ تمیزی قبول ندارند و حتی چنانچه شما به آن ها کمک کنید خودشان مجددا تمامی آن کارها را انجام خواهند داد.
ذهنی که همواره مشغول است
مهمان دعوت کرده اید و طبیعتا باید از کنار هم بودن لذت ببرید اما برعکس مدام ذهنتان درگیر این است که با حضور مهمان نظم همیشگی خانه تان به هم خورده یا فرزند کوچکشان ممکن است دست های آلوده اش را به وسایل شما بزند! حتی مدام اضطراب دارید که نکند مهمان به نیت کمک بخواهد ظرف های شما را بشوید!
هیچ کدام از این مسائل طبیعی نیست و فردی که دچار وسواس نباشد برایش پذیرفته شده است که اگرچه ممکن است در حال حاضر نظم همیشگی خانه اش به هم خورده باشد اما از مهمانی لذت خواهد برد.
البته به یک نکته توجه داشته باشید ممکن است اطرافیان شما با علم به اینکه دچار وسواس هستید هر عملی از جانب شما را نشانه ی وسواس بدانند.
به طور مثال تصور کنید برای تزریق آمپول یا سرم وارد محیط درمانی کاملا ضدعفونی و استرلیزه شده اید.
به صرف اینکه افراد یا بیماران زیادی از آن محیط استفاده می کنند، علی رغم علم بر بهداشتی بودن محیط و شست و شوی مداوم ملحفه های رو تختی آرامش لازم برای استفاده از تخت جهت تزریق دارویتان را ندارید، علی الخصوص اگر لکه ماندگاری روی ملحفه باقی مانده باشد و چشمتان به آن بیفتد.
این مسئله برای هر فردی در هر محیطی ممکن است پیش بیاید و قاعدتا شما از این امر مستثنی نمی باشید، اینکه توقع داشته باشید وقتی وارد چنین مکانی می شوید همه چیز مرتب باشد و حداقل امکانات لازم از جمله ملحفه رولی یکبار مصرف بیمارستانی برای هر شخص موجود باشد وسواس محسوب نمی شود اما اگر در چنین شرایطی نیز به صورت غیرطبیعی مضطرب شده و پس از خروج از آن محیط همچنان از تصورش وحشت زده می شوید بهتر است با یک روانشناس یا روانپزشک صحبت کنید.
مطلب پیشنهادی: چگونه شاد باشیم؟
محصولات مرتبط:
برای مشاهده ویدیوها میتوانید به کانال آپارات ما مراجعه فرمایید.
به اینستاگرام ما بپیوندید: parsanpro@